Снежана Адамческа

македонска универзитетска професорка

Снежана Адамческа (моминско: Миркова; 8 мај 1950 во Делчево) — македонски педагог и универзитетска професорка на Филозофскиот факултет во Скопје.[1]

Снежана Адамческа
Родена Снежана Миркова
8 мај 1950
Делчево, СФРЈ СФР Југославија
Националност Македонка
Занимање педагог, универзитетска професорка

Животопис

уреди

Дипломирала (1973), магистрирала (1983) и докторирала (1988) на Филозофскиот факултет во Скопје. Научен интерес и е дидактичко-методичка проблематика, посебно иновативните техники и меоди на наставата. Автор е на над 80 стручни и научни трудови на неколку учебници за основно образование. Била продекан и в.д. декан на Филозофскиот факултет во Скопје и член на Сенатот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Наводи

уреди
  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Адвокатска комора“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 17. Text "series " ignored (help)