Словачка круна

Словачката круна, или Словачка коруна (словачки: slovenská koruna), била официјалната валута во Словачка во периодот од 8 февруари 1993 година до 31 декември 2008 година. Валутата била заменета со евро, во мемонтот кога државата се приклучила на Еврозоната. Денес валутата не се користи. Кратенка на словачката круна била СКК (SKK) или СК (SK). Една круна била составена од 100 халиери. Во моментот кога се вовело еврото, 30.1260 круни биле еднакви на едно евро.

Словачка круна
slovenská koruna (словачки)
ISO 4217
КодSKK
Составници
Подединица
 1/100халиер
МножинаКај словенските јазици постојат повеќе начини на образување множина.
СимболSk
 халиерh
Банкноти20 Sk, 50 Sk, 100 Sk, 200 Sk, 500 Sk, 1000 Sk, 5000 Sk
Монети50 h, 1 Sk, 2 Sk, 5 Sk, 10 Sk
Демографија
Корисник/циникој, претходно:
 Словачка
Издавач
Централна банкаНационална банка на Словачка
 Мреж. местоwww.nbs.sk
Вредност
Инфлација3.5%, декември 2008
ЕРМ
 Од28 ноември 2005
 Заменета со €, готовински1 јануари 2009 (купување во готово можно до 16 јануари 2009)
=30.1260 Sk1
 Појас15%
Инфоутијава ја прикажува последната состојба на валутата пред да биде укината.
  1. Курсот се променил двапати.

Банкноти 1993-2009Уреди

вредност аверс реверс вредност слика (аверс) слика (реверс)
SK 20 принц Прибина Замок во Нитра €0.66
SK 50 Св. Кирил и Методиј Црква цо Дражовице и глаголица €1.66
SK 100 Богородина во црквата во Левоча Црквата во Левоча и општинската зграда €3.32
SK 200 Антон Бернолак Трнава во 18 век €6.64
SK 500 Људовит Штур Братиславски замок €16.60
SK 1000 Андреј Хлинка Црква во Ружомберок €33.19
SK 5000 Милан Растислав Штефаник Гробот на Штефаник €165.97

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • Biľak, M. - Jízdný, M. (1988). Zberatelský katalóg mincí Československa. Československá Numizmatická Spoločnosť, Pobočka Košice.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)

Надворешни врскиУреди

Претходник:
Чехословачка круна
Причина: независност
Сооднос: номинална вредност
Валута на Словачка
1939 – 1945
Следбеник:
Чехословачка круна
Причина: возобновување на Чехословачка
Сооднос: ?
Претходник:
Чехословачка круна
Причина: независност
Сооднос: номинална вредност
Валута на Словачка
1993 – 2009
Следбеник:
Евро
Причина: влез во Еврозоната
Сооднос: 1 EUR = 30.1260 SKK