Чешка круна (чеш. Koruna česká; код: CZK) е официјална валута на Чешка од 1993 година, кога заедно со словачката валута ја заменуваат со претходната чехословачка круна. Локалната скратеница за чешката круна е . Една чешка круна содржи 100 хелера. Круната ја издава Чешка народна банка. Инфлацијата во 2007/2008 година на годишно ниво изнесувала 2,4%.

Чешка круна
koruna česká  (чешки)
CZK Banknotes 2014.png
Банкнотите на круната
ISO 4217
КодCZK
Составници
Подединица
1100халерж (нефунционално)
МножинаКај словенските јазици постојат повеќе начини на образување множина.
Симбол
 халерж (нефунционално)h
Банкноти
 Чести100, 200, 500, 1000, 2000 Kč
 Ретки5000 Kč
Монети
 Чести1, 2, 5, 10, 20, 50 Kč
Демографија
Корисник/ци Чешка
Издавач
Централна банкаЧешка народна банка
 Мреж. местоcnb.cz
Вредност
Инфлација2.5%
 ИзворЧешко статистичко биро, февруари 2017

Курсот према еврото во текот на 2004, 2005 и 2006 се одржувал на ниво приближно 1EUR = 28CZK. Воведувањето на еврото било планирано за 2013 година, но се испоставило дека тоа било премногу оптимистички план. Постојат монети од 10, 20, 50 хелери и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 круни. Монетите од 10 и 20 хелера се повлечени од оптек на 01 ноември 2003 година. Банкнотите се од 20, 50, 100, 200, 500, 1 000, 2 000 и 5 000 круни.

Историски курсевиУреди

Најтргувани валути (31 декември 2010):

Year   долар   евро   фунта   франк   јен
2010 18.751 25.060 29.108 20.043 0.23058
2011 19.940 25.800 30.886 21.220 0.25754
2012 19.055 25.140 30.812 20.831 0.22130
2013 19.894 27.425 32.911 22.344 0.18957
2014 22.834 27.725 35.591 23.058 0.19090
2015 24.824 27.025 36.822 24.930 0.20619
2016

Извор: Народна Банка на Чешка

Надворешни врскиУреди