Синајска Гора или Мојсеева Гора, — планина, која се наоѓа на јужниот дел од Синајскиот Полуостров со висина од 2.285 м. Позната е во јудаизмот, христијанството и исламот. Оваа планина е позната по местото каде Мојсеј ги примил Десетте Божји заповеди.

Манастирот „Св. Катерина“ кај Синајската Гора