Синагога Јеникој

Синагога Јениќој (турски:Yenikoy Sinagogu) — еврејски храм кој се наоѓа во Јениќој, Истанбул, северно од Босфорот. Овој објект бил изграден околу 1800 година од страна на Абрахам Саломон Командо.

Синагога Јениќој
Yenikoy Sinagogu
Yenikoy Sinagogu.JPG
Основни податоци
МестоИстанбул, Турција
Припадностјудаизам
Осветен1800
Архитектонски опис
Архитектонски типсинагога

ПоврзаноУреди