Северозападен федерален округ

Северозападен федерален округ (руски: Северо-Западный федеральный округ) е еден од осумте федерални окрузи на Русија. Се состои од северниот дел на европска Русија. Населението брои 13,974,466 жители по пописот од 2002, а површината 1,677,900 км2. Моменталниот полномошен претставник на претседателот е Иљја Клебанов.

Местоположбата на Северозападниот федерален округ во рамките на Русија
Местоположбата на Северозападниот федерален округ во рамките на Русија

Составните делови со републики (кои уживаат голема автономија) се обележани со ѕвездичка:

Надворешни врски уреди