Поимот Света земја (арап.: الأرض المقدسة, al-Arḍ ul-Muqaddasah; староарамејски: ארעא קדישא Ar'a Qaddisha; хербрејски: ארץ הקודש Erets HaQodesh; лат.:Terrae Sanctae), географски се поврзува со источното крајбрежје на Средоземјето, односно регионот на денешните земји Израел, Палестина и Либан. Оваа област, односно местата во неа, се од големо религиозно значење за неколку монотеистички религии: јудаизмот, христијанството, исламот и бахаизмот. Најзначајниот град во Светата земја е Ерусалем кој е најсветиот град во јудаизмот и во христијанството, и трет најсвет град во исламот.

Мапа на Светата земја од 1759 година

Светоста на оваа област била идеолошка подлога за Крстоносните војни и повторните муслимански освојувања. И денес конфликтот помеѓу Израел и Палестина е делумно поврзан со религиозните убедувања во врска со контролата над Светата земја.

Светата земја како тема во ументоста уреди

Наводи уреди

  1. Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда. Битола: НИД „Микена“, 2010.