Света Јоана (филм)

„Света Јоана“ (англиски: Saint Joan) - американско-британски филм од 1957 година, во режија на Ото Премингер (Otto Preminger) по сценариото на Греам Грин (Graham Greene), засновано врз истоимената драма на Џорџ Бернард Шо. Главните улоги ги толкуваат: Ричард Видмарк (Richard Widmark), Џин Себерг (Jean Seberg), Ричард Тод (Richard Todd), Антон Волбрук (Anton Walbrook) и Џон Гилгуд (John Gielgud).

Синопсис

уреди

Дејствието на филмот започнува во 1456 година, кога францускиот крал Шарл VII се присетува како ја запознал 17-годишната селанка Јоана Орлеанка на која ѝ ја дал задачата да заповеда со француската војска, а на крајот ја запалил поради ерес...[1]

Наводи

уреди