Сања Дамјановиќ ( црногорска кирилица : Сања Дамјановиќ ; родена на 5 јуни 1972 година) во Никшиќ, каде завршила основно и средно училиште.Таа е физичар од Црна Гора и била министер за наука во владата на Црна Гора од 2016 до 2020 година.

Биографија

уреди

Сања Дамјановиќ го завршила продолженото училиште во 1991 година и студирала физика на Универзитетот во Белград до 1995 година. Нејзинината магистерска била поврзан со теоретска физика на честички и гравитација . Работела како доцент на Универзитетот во Црна Гора (УЦГ) од 1997 до 1998 година.

Почнувајќи од 1999 година, таа ја работела својата докторска теза под надзор на признатиот физичар Ханс Јоаким Спехт (поранешен научен извршен директор на германскиот центар за истражување на тешки јони GSI Хелмхолц (GSI)) на Универзитетот Рупрехт-Карлс (RKU) во Хајделберг со пребарување на „Електрон - Производство на парови во судири Pb-Au на 40 AGEV" во рамките на експериментот Черенков прстен електронски спектрометар (CERES/NA45-2) на забрзувачот Супер протонски синхротрон (SPS) во ЦЕРН, Женева . Докторирала во 2002 година со Magna cum laude .

До 2003 година, таа продолжила како постдокторка во ЦЕРН во рамките на договорот за соработка помеѓу RKU и GSI на експериментот NA60, барајќи „ брзо производство на димуон и шарм со протонски и тешки јонски зраци “. Во 2006 година таа продолжи со стипендијата во ЦЕРН, по 2009 година како научен соработник во различни истражувачки програми како основно истражување, во експериментална физика на судири на високоенергетски атомски јадра и во применети истражувања за полиња со висока радијација создадени од високо забрзани зраци на честички . Во 2007 година Дамјановиќ одиграла клучна улога во иницирањето договор за меѓународна соработка помеѓу Црна Гора и ЦЕРН.[1]

Почнувајќи од 2014 година, таа се вратила во градот Дармштад на позиција во група која работи за откривање и дијагностицирање на зрачење во акцелераторскиот оддел на Центарот за истражување на тешки јони GSI Хелмхолц и била делегирана назад во ЦЕРН во 2015 година. Дамјановиќ има повеќе од 100 публикации во судски списанија и зборници од конференции.[2] Од јануари 2021 година е постојано вработена во Институтот ГСИ во Дармштад, Германија.

Дамјановиќ била назначен за министер за наука во Владата на Црна Гора како член на Демократската партија на социјалистите на Црна Гора во есента 2016 година. По иницијатива на Црна Гора во март 2017 година, таа политички го поттикна создавањето на „Меѓународен институт за одржливи технологии на Југоисточна Европа“ ( SEEIIST ) од почетокот на 2017 година наваму за да го достигне сегашниот статус на официјален заеднички проект на 8 држави од регионот. Јадрото на проектот SEEIIST е најсовремен „Објект за терапија на тумори и биомедицински истражувања со протони и потешки јони“. Проектот штотуку влегол во фазата на проучување на дизајнот. Од 2018 до 2021 година Дамјановиќ била претседател на Меѓувладиниот управен комитет на проектот SEEIIST, таа сега работи како член на одборот на Здружението SEEIIST.

Сања Дамјановиќ е потпретседател на Демократската партија на социјалистите на Црна Гора (ДПС) од јануари 2021 година.

Наводи

уреди
  1. GSI press news. „GSI researcher becomes Minister of Science of Montenegro“. GSI Helmholtz Centre for Heavy Ion Research. Архивирано од изворникот на 2017-02-25. Посетено на 7 February 2017.
  2. Dr Sanja Damjanović - Minister of Science. „Biography on the official portal of the Government of Montenegro“. Government of Montenegro. Архивирано од изворникот на 2017-02-07. Посетено на 7 February 2017.

Надворешни врски

уреди

https://dps.me/dr-sanja-damjanovic/ Архивирано на 8 мај 2023 г.