Сафи (на арапски: آسفي) — град во западен Мароко, покрај Атлантскиот Океан. Населението е проценето на 284,750 жители (во 2004). Тој е центар на агломерацијата која има околу 793,000 жители (1987). Сафи е седиште на регионот Дукала-Абда. Градот е главно рибарско пристаниште во земјата. Градот извезува фосфорити и има хемиски фабрики, текстилна индустрија и развиено занаетчиство (за керамика). Сафи е едно од локациите за операцијата Факел на 8 ноември, 1942.

Градот Сафи