Сардинскиот (Sardu, Saldu) е главен јазик што се зборува на островот Сардинија во Италија. Тој се смета за јазик што најконзервативен јазик од сите романски јазици на полето на фонологијата и со неговите палеосардински супстрати.

Сардински јазик
Sardu, Saldu
Застапен воИталија, Австралија, Германија, САД, Британија
ПодрачјеСардинија
Говорници2,5 милиони  
Јазично семејство
Статус
Службен воСардинија
Регулативен органLimba Sarda Comuna (Основен сардински јазик) code
Јазични кодови
ISO 639-1sc
ISO 639-2srd
ISO 639-3Разни:
srd — Сардински (макројазик)
sro — Кампиданесе
sdn — Галурезе
src — Логудорезе
sdc — Сасарезе
Јазици и дијалекти на Сардинија

Надворешни врски уреди