Супстрат (од лат. substratum = „потслој“) е лингвистички поим со кој се означува допирот на јазикот со другите постари јазични слоеви и јазици кои на одредена територија се говореле пред него.[1] Така на пример етрурскиот е супстрат за латинскиот, или келтскиот во Галија пред доаѓањето на Римјаните претставува исто така супстрат за францускиот јазик.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „супстрат“ — Лексикон на македонскиот јазик