Санде Илиев Бошковски ( 1925 во Бардовци, Скопско12 април 1945 во Шид, Србија) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Животопис

уреди

Завршил основно училиште во родното село. Уште како младинец ја чувствувал капиталистичката експлоатаuија и тешкиот живот на селанецот во бивша Југославија. На 21 ноември 1944 година стапил во Треттата македонска ударна бригада и во составот на 41 Македонска ударна дивизија, заминал во Срем. На 12 април 1945 година, при силниот пробив на единиците на НОВ против германските изолирани групи загинал, во близина на Шид, каде бил и закопан.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив - Скопје. 1969. стр. 38. На |first= му недостасува |last= (help)