За други значења, види Самар (појаснување).
Самар во с. Говрлево, Скопско
Насамарено магаре во Куба

Самар е направа која се прицврстува врз коњ, магаре, мазга или неко друго влечно животно за да може да носи тежок товар како стока, багаж, огревно дрво, мали топови и други нешта. Најдобро е самарот да седи врз покривка или подлога, за да ја распореди тежината на седлото и товарот врз грбот на животното. Долната страна на самарот е направена за да соодветствува на обликот на грбот на животното. Обично е поделен на симетрични делови со преграда за товарот да не тежи на 'рбетот, и за добра вентилација при потење.

Бидејќи самарот не е направен за јавање, горната страна на самарот личи на полица за товарот да може да натежне и да се врзе со ремени, јажиња или нешто друго.

Изработувачот на самари се нарекува самарџија.

Во книжевностаУреди

Во фолклоротУреди

Ако ’и слушаше Господ магарињана, ниеден самарџија не ќе останеше жив

—народна поговорка

ПоврзаноУреди