Румињахуи (роден во 15 век, умрел на 25 јуни 1535) бил Инка генерал кој по смртта на Сапа Инка Атахуалпа го продолжил отпорот против шпанската инвазија во Тавантинсују во 1533.

Румињахуи

Румињахуи е роден во Пиларо и родно име му било Ати II Пилахуаско. Историчарите кои се занимаваат со историјата на Инките, веруваат дека овој бил полубрат на Атахуалпа. Некогото име на кечуански јазик значи „лице од камен“

ПоврзаноУреди