Ренато Оливиери (италијански: Renato Olivieri ), (4 август 1925, Сангвинето8 февруари 2013, Милано), бил италијански романописец и новинар[1]. Роден бил 1925 година во Сангвинето, Верона. Оливиери го поминал своето детство во Торино а на 14 години се преселил во Милано, каде живеел до својата смрт во 2013 година.

Работел како професионален новинар.

Дебитирал како писател во 1978 година, со жолт - ноар романот Случајот Кодра главниот лик на романот, инспекторот Амброзио, за кратко време станал еден од најпознатите детективи во италијанската литература, со вкупно 15 романи за неговите истраги напишани од Оливиери меѓу 1978 и 1998 година[2]. 1978, Случајот „Кодра“, отпечатен во 1997[3].

1980, Проколнат Ферагосто, печатен во 1992

1981,Така ќе умрат, печатени во 1991

1983, Истрагата престана, печатен во 1992

1984, Вила Либерти, печатена во 1993

1985, Прашањата на комесарот Амброзио,

1987, Ларго Ричини, отпечатен во 1992

1988, Истражува Амброзио

1990,Хотел Моцарт, печатен во 1992

1991, Чист замав

1992, Се сеќава Амброзио

1993, Мадам Штраус, 1998

1994, Крајот на Казанова

1996, Богот на парите

1998, Хотел со две везди

Наводи уреди

  1. Veneto trapiantato a Milano, Olivieri (1925 - 2013)[мртва врска]
  2. „Renato Olivieri : le « Commissaire Ambrosio »“. Архивирано од изворникот на 2020-11-27. Посетено на 2020-07-25.
  3. di Mondadori