Региони на Грција

Регионите (грчки: γεωγραφικά διαμερίσματα) претставуваат традиционална (порано и официјална) суб-национална поделба на Грција. Постојат 10 региони (седум на копното и три островски групи), кои се понатамошно поделени на 54 префектури.

Република Грција
Coat of arms of Greece.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Република Грцијадруги земји
 Портал „Политика“
 1. Тракија
 2. Македонија [1],
 3. Тесалија
 4. Епир
 5. Централна Грција
 6. Атика [2],
 7. Пелопонез
 8. Егејски Острови
 9. Јонски Острови
 10. Крит
Карта која ги покажува регионите на Грција

Поврзано: области и окрузи на Грција

БелешкиУреди

 1. Во Егејска Македонија постои еден автономен регион, Света Гора (Αγίον Όρος, Агион Орос), монашка држава под грчки суверенитет. Сместена е на најисточниот од трите големи полустрови кои се истакнуваат во Егејот од копното на Егејска Македонија.
 2. Порано дел од Централна Грција.