Рашид Ликароски ( 1899 во Пласница, Порече3 август 1943 во Кичево) — македонски партизан, учесник во НОВ на Македонија.[1]

Рашид Ликароски
Роден 1899 година
Пласница, Порече
Починал 3 август 1943 година
на пат за Кичево
Стрелан од бугарските фашисти

Животопис

уреди
 
Споменик на НОБ во селото Пласница, на кој се наоѓа и името на Рашид Ликароски.

Бил роден во 1899 година во селото Пласница кај Македонски Брод. По занимање бил земјоделец и активен учесник во НОБ. Во една акција, носејќи храна за партизаните, бил фатен од бугарските контрачетници на Козјак. Оттаму бил спроведен од околиското началство, во затвор во Македонски Брод. По долго измачување бил изведен надвор и убиен на пат кон Кичево на 3 август 1943 година од страна на бугарските фашисти.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Порече низ историјата, Милан Ристески, НИО „Студентски збор“, Скопје, 1982, стр.242