Раса

класификација на луѓето

Раса е социјален концепт кој се користи за категоризирање на луѓе во големи и различни популации или групи според анатомска, културна, етничка, генетска, географска, историска, јазична, верска и/или социјална припадност. Терминот прво се користил за луѓе кои зборувале заеднички јазик, потоа да се означи национална припадност, во 17 век луѓето почнале да го користат терминот за физички воочливи (фенотипски) својства. Почнувајќи од 19 век, терминот често се користил во таксономска смисла, за означување на генетски диференцирани човечки популации дефинирани според фенотип.[1][2][3]

НаводиУреди

  1. See:
  2. „Definition of race – ethnic group, anthropology, personal attribute“. Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Посетено на 5 October 2012. a group of people sharing the same culture, history, language, etc.
  3. Keita, S O Y; Kittles, Royal, Bonney, Furbert-Harris, Dunston, Rotimi; Royal, C D M; Bonney, G E; Furbert-Harris, P; Dunston, G M; Rotimi, C N (2004). „Conceptualizing human variation“. Nature. 36 (11s): S17–S20. doi:10.1038/ng1455. PMID 15507998. Religious, cultural, social, national, ethnic, linguistic, genetic, geographical and anatomical groups have been and sometimes still are called 'races'CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)