Разговор:Периоден систем на елементите

Тековни разговори

Период не би требало да е чудно. Период е збор кој постои во речникот, додека периода е ретко употребуван збор кој има многу конкретно значење (менструален циклус). Следува и дали период и периода се разликуваат во значењето во кое вие ја употребувате периода? Можеби период и не е најдобро одбран збор зошто се однесува на време т.е. временски период во кои е завршен извесен процес. Можеби циклус или некој друг збор. Не знам каква е политиката (повторно збор кој се употребува како лош превод од англиски politics и policy имаат различно значење, а ние користиме ист превод политика) на Вики но мислам дека треба да се употребува стандардниот македонски јазик. Дотолку повеќе што Вики станува доминантен извор на знаење за помладите генерации.

Особено ме радува твојата последна реченица, анонимен кориснику. Но, за периодниот систем, зборот "периода" отсекогаш се употребувал од страна на хемичарите во Македонија. Да не зборувам во основните и средните училишта. А за тоа дека "периода" е менструален циклус, навистина прв пат слушам и никогаш не сум чул така некој да се изразува. :D И патем, не заборавај - Википедија е слободна енциклопедија која може да ја уредува секој :D Boyan 09:30, 11 ноември 2006 (UTC)

Сеуште анонимец :-). Мислам дека при изборот на зборовите како авторитет треба да биде земен речникот на македонскиот јазик. Употребата на некој збор не го прави дел од стандардниот јазик. Најчесто овие зборови се превземени од српскиот јазик поради школувањето на луѓето на српски јазик, т.е. во Белград. Кога постои соодветна форма на зборот во македонскиот јазик мислам дека треба да се употребува и во Вики и покрај секојдневната употреба на друга форма. Номенклатурата и постоењето на соодветни зборови во јазикот е многу битен дел од знаењето и науките. Колку што можам да забележам многу од статиите во Вики на македонски не водат многу сметка за ова. Тоа веројатно се должи на нашето не познавање на јазикот, но администраторите тука можат многу да влијаат со одредени корекции.

Поздрав

brest-bot проверка на правописУреди

  • врски наместо линкови, англизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 17:45, 27 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Назад на страницата „Периоден систем на елементите“.