Разговор:Википедија

Дали правилен термин е "на линија" за online? Во статијата стои: Википедија е енциклопедија на линија (online)... Мислам дека не можеме да ги преведуваме сите англиски термини. Како би го превеле Work Offline? Како "Работи надвор од линија"?

Веројатно зависи многу од контекстот дали online ќе се преведе како „на линија“. Пример во Firefox има опција Work online/ofline и преведени се како „работи локално/на Интернет“. На други места можеби е подобро поинаку. Во случајот на википедија (дека таа е он-лајн енциклопедија) можеби е добро да се смисли не превод ама цела реченица која ќе опишува што е википедија, пр.: википедија е слободна енциклопедија која е достапна на интернет... --Новица 12:28, 23 декември 2006 (UTC)

во локализацијата не користиме онлајн/офлајн, ама ќе чекаме да се унифицираат компјутерските поими, па тогаш ќе прајме измени и на википедија... дотогаш... калабак :)

Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg муабет Inverted Pentagram.svg guitardemon666 Inverted Pentagram.svg

Зошто англиската википедија служи за пропагирање на грчки национализам?Не можи да се измени тоа?Уреди

Не можам да едитирам никава статија во врска со македонија зато што одма се појавува некој грчки уредник-националист и го враќа старото.Зошто статијата за Република Македонија не е пишувана од македонци туку од грчки,бугарски и шиптарски националисти? Џабе пишува дека е слободна енциклопедија кога таа во стварност е расистичка. -62.162.82.20

Драг пријателу/пријателке, прво регистрирајте се на нашата википедија. А може да земете учество и на англиската википедија, како што претпоставуам и дека сте направиле. Силата е во заедничкиот настап. Помогнете и на македонската викизаедница со тоа што ќе дадете ваш допринос во целиот вики простор (македонски, англиски, бугарски, ...), здружете се и организирајте се со останатите од вашето племе, заедно ќе бидете појаки. Жално ама вистинито, нашите драги пријателчиња грци, бугари, албанци и останати се чини подобро се организирани меѓу себе, а уште и ни се навртеле сите заедно нам.--brest 15:22, 10 март 2007 (UTC)

Википедија на македонскиУреди

Би било добро постарите придонесувачи на википедија на македонски да напишат една статија што ќе ги содржи деталите од почетоците и развојот на овој проект. Пробав да видам дали има такво нешто на http://mk.wikipedia.org/wiki/Википедија_на_македонски ама празна е страницата. :) Новица 21:42, 9 септември 2008 (UTC)

brest-bot проверка на правописУреди

  • којшто наместо кој што, одделни зборови.
  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 16:24, 25 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Назад на страницата „Википедија“.