Разговор:Вардар

Додај тема
Тековни разговори

brest-bot проверка на правописУреди

  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 15:23, 25 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Етимологија на иметоУреди

Во врска со персиската теорија, Вардар има слично име како реките Сир Дарја Аму Дарја. Елементот дар во нив значи ’река’, а вар е ’голем’. Значи, голема река. Античкото име е Аксиос (истото значење, ’Голема Река’), а словенското име било Велика (се сретнува во историски извори). Според ова, најверојатно е дека денешното име на реката е персиска варијанта на старото име (Велика), донесено овде од Турците. Името Вардар Склир веројатно е погрешно восприемено таму, се работи за Вардас Склир (се споменува во византиските извори, дури и го има во некои истражувача. Човекот бил Ерменец, и оригинално е Бардас Склир). А и не се слушнало име на река да се добие од име на човек.

77.28.0.232 (разговор) 17:59, 23 октомври 2011 (CEST)

Назад на страницата „Вардар“.