Еуфемизам

(Пренасочено од Еуфимизам)

Еуфемизми (грчки euphemos = добар говор; eu = добар, pheme = говор) — еден вид на метонимија и со него се означува ублажување на премногу острите или груби изрази така што зборот со непријатна, погрдна или опасна конотација се заменува со некој попријатен, поблаг или побезопасен збор кој го означува истиот предмет или поим, поради ,на пример, бон тон. Спротивно на еуфемизам е дисфемизам.

Знак со кој се забранува, меѓу другото, и пцуење во плажа Вирџинија

Примери

уреди

Во секојдневниот говор:

  • Врши голема/мала нужда

Посебно се чести еуфемизми за смртта:

  • Испушта душа
  • Отиде на оној свет
  • Го/ја нема повеќе
  • Загинува (во борба)