Пророци во христијанството

список на статии на Викимедија

Во христијанството, личностите кои се сметаат за пророци се споменати како такви во Стариот и Новиот завет. Се верува дека се личности избрани или повикани од Бога.

Житието на Свети Јован Претеча. Икона од првата половина на XVI век.

На главниот список се наведени личностите кои се недвосмислено посочени како пророци, било изречно, или подразбрано од контекст. Дадени се и главите и стиховите каде тоа е укажано.

Споредниот список ги наведува личностите кои имале видение или некакво пророчко искуство, но кои редовно не се занимаваат со прорекување. Последниот дел се состои од личностите за кои некои во Библијата велат дека се пророци, но всушност го злоупоребуваат тој дар или се измамници.

Главен список на пророциУреди

АУреди

ГУреди

ДУреди

ЕУреди

ЗУреди

ИУреди

 
The Vision of Isaiah is depicted in this 1860 woodcut by Julius Schnorr von Karolsfeld

ЈУреди

 
Орас Верне, Еремија на ерусалимските уренатини (1844)

ЛУреди

МУреди

НУреди

ОУреди

ПУреди

СУреди

УУреди

ФУреди

  • Филип (Дела 8,26); Прорекувале и неговите четири ќерки (Дела 21,8, Дела 21,9)

Петнаесет именувани личности со пророштва и 70 старешиниУреди

Единаесет лажни пророци и лажни пророци на ВаалУреди

Седум неименувани пророци и Божји луѓеУреди

  • пророк (Суд 6,8)
  • Божји човек (1 Цар 2,27)
  • Божји човек од Јудеја (3 Цар 13,1)
  • пророк-старец од Ветил (3 Цар 13,11)
  • пророк (3 Цар 20,13 и 22)
  • Божји човек (3 Цар 20,28)
  • еден од пророковите синови (3 Цар 20,35)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди