Пророк Самоил (со значење: „името на Господ“) — еден од најеминентните старозаветен пророци; се јавува како еден од најраните пророци (втор, по Мојсеј) и последен од судиите. Негови се две од книгите на Стариот завет.

Помазание на кралот Давид од страна на Самоил

Животопис уреди

Пророкот Самуил живеел околу 1.100 години пред Исус Христос. Бил родум од местото Рамат или Ариметеја. Неговата мајка, Хана, долго време немала пород и затоа го молела Бога да ѝ даде бебе, а тој ја послушал нејзината молитва. На тригодишна возраст, мајка му го посветила Самуил на Бога, така што тој живеел во Силоам, крај ковчегот на заветот.

Самуил бил последниот од редот на судиите во Израилот. Тој го помазал првиот цар на Израилот, Саул, а потоа и царот Давид. Самуил бил омилен кај Евреите, така што многумина ја оплакувале неговата смрт.[1]

Наводи уреди

  1. „Верски календар“, Дневник, година XIX, број 5855, среда, 2 септември 2015, стр. 24.