Отвори го главното мени

Проект Рунеберг (швед. Projekt Runeberg) е иницијатива по примерот на Проект Гутенберг за слободен пристап на дигитализирани книги од значење за културата и историјата на нордиските земји.[2] Проектот почнал со архивирање на нордиска литература во in декември 1992, но денес има и отсликани факсимили на стари дела како „Нордиска семејна книга“ (Nordisk familjebok), партитури и дела од нордиски автори на латински јазик. Основач на проектот Ларс Аронсон, а негов вдомувач е Lysator.[3]

Проект Рунеберг
Project Runeberg
Project Runeberg.gif
Адресадигитална библиотека
Достапно нашведски / англиски
Мрежно местоruneberg.org
Место на Алекса 124.637 (ноември 2011)[1]
Комерцијалноне
Регистрацијанезадолжителна
Пуштенодекември 1992
Тековна состојбафункционално

ИмеУреди

Проектот го носи името на националниот поет на Финска, Јохан Лудвиг Рунеберг. Воедно е кованка од зборовите rune (руна) и berg (планина), што би се превело како „Планина од букви“. Името е одбрано и да биде слично на она на постариот проект „Гутенберг“.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Информации за Runeberg.org“. Alexa Internet. конс. 2 ноември 2011.  (англиски)
  2. Проект Рунеберг“. Nationalencyklopedin(посет. 20 јули 2010 г) (шведски)
  3. Boldemann, Marcus. „„Бувот“ се вгнезди бесплатно на интернет“, Dagens Nyheter, 23 април 2003 (посет. 20 јули 2010 г). (шведски)

Надворешни врскиУреди