Alexa Internet

интернет-помагало за мерење на посетеноста на мрежните места

Alexa Internetсемрежно помагало е основано во 1996 година од Brewster Kahle и Bruce Gilliat. Името на Alexa доаѓа од следните зборови: Address Lookup EXperts Authority. Секој веб сајт во светот има свој ранг, односно позиција на Alexa преку чија помош истиот и се проценува. Позицијата се добива преку посетителите. Колку повеќе посетители има сајтот, толку поголема позиција ќе има сајтот на официјалната ранг список на Alexa. Alexa е „ќерка“ на големото семрежно претпријатие „Амазон“. Постојат и балкански Alexa сајтови, кои прикажуваат рејтинг на сајтови од одредени држави.

Почетната страница на Alexa во 2017 година

Надворешни врскиУреди