Прим Александриски

Александриски патријарх

Примиј АлександрискиПатријарх на Александрија во периодот од 106 до 118 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Примиј Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен106
Службата завршила118
ПретходникКедрон
НаследникЈуст
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија