Јуст Александриски

Евмениј Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 118 до 129 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Евмениј Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен118
Службата завршила129
ПретходникПримиј
НаследникЕвмениј
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија