Прва шлезвишка војна

Прва шлезвишка војна (наречена и Востание во Шлезвиг-Холштајн; германски: Schleswig-Holsteinischer Erhebung) или Тригодишна војна (дански: Treårskrigen) — прв вооружен судир во јужна Данска и северна Германија, поттикнат од нерешеното прашање на Шлезвиг-Холштајн, започнат за тоа кој треба да има контрола на Војводствата Шлезвиг и Холштајн. Војната, која траела во периодот 1848–1851, исто така вклучувала војници од Прусија и Шведска. На крај, војната завршила со данска победа. Вториот вооружен судир, Втора шлезвишка војна, започнала тринаесет години по првиот, во 1864 година.

Прва шлезвишка војна
Tropper 1849.jpg
Данските војници пречекани во Копенхаген, 1849, од Ото Бахе (1839–1927)
Датум 24 март 1848 – 1851
Место Шлезвиг / Јитланд
Исход данска победа — Лондонски протокол
Територијални
промени
Данска ја вратила контролата на Шлезвиг-Холштајн.
Завојувани страни
 Кралство Прусија

Flagge Preußen - Provinz Schleswig-Holstein.svg Војводство Шлезвиг
Flagge Preußen - Provinz Schleswig-Holstein.svg Војводство Холштајн
Flag of the German Confederation (war).svg Германски Сојуз

 Данска

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди