Православна црква во Америка

Православна црква во Америка или ПЦА (англиски: Orthodox Church in America, OCA) — делумно признена како автокефална црква која се наоѓа на петнаесеттото место во православниот свет со ранг на патријаршија. Нејзината јурисдикција се простира во Америка, поточно Северна Америка, а порано и во Австралија. Според еден извор, има 84.900 верници[3]}}[1], а според други, нивниот број е околу еден милион. Црквата ја возглавува митрополитот Тихон (род. Марк Молард).

Православна црква во Америка
Orthodox Church in America
Класификацијаправославие
Надлежностепископска
ПоглаварМитрополит Тихон
Епископи14[1]
Парохии700[1]
Манастири20[1]
Јазиканглиски, црковнословенски, шпански, руски, арапски, коински грчки, романски, бугарски, албански, српски
Богослужбавизантиски обред
СедиштеЊујорк, САД
ТериторијаСАД, Канада
ВладенијаМексико, порано Австралија и Јужна Америка
ОсновачСв. Алексеј Вилкс-баревски
Св. Герман Алјаски
Св. Инокентиј Алјаски
Признавањеавтокефалност признаена од Руската (1970), Бугарската, Грузиската, Полската и Чешко-словачката црква[2]
Разгранета одРуска православна црква (1963)
ОдделувањаАнтиохиска архиепископија (1924), Американска православна соборна црква (1927)
Членови84.900
Мрежно местоoca.org
Главниот соборен храм „Св. Никола“ во Вашингтон.

Православната црква во Америка во 1970 година добила автокефалност од страна на Руската Православна црква. Денеска, оваа автокефалност е признаена од страна на Руската, Бугарската, Грузиската, Полската и Чешката црква. Од страна на Цариградската, Антиохиската, Александриската, Романската, Ерусалимската, Кипарската, Грчката и Албанската црква, таа не е признаена.

Денеска црквата се смета како составен дел од Руската црква.

Нејзините манастири и цркви се наоѓаат главно на територијата на САД и Канада, иако има неколку кои се наоѓаат во Мексико и Австралија.

Седиштето на црквата се наоѓа во Њујорк, САД. Главниот соборен храм „Св. Никола“ е во Вашингтон.

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Krindatch, A. (2011). Atlas of american orthodox christian churches. (p. 68). Brookline, MA: Holy Cross Orthodox Press.
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име recognition.
  3. Krindatch, A. (2011). Atlas of american orthodox christian churches. (p. x). Brookline, MA: Holy Cross Orthodox Press