Потенциометар

Потенциометар — променлив отпорник кој функционира како делител на напон. На неговата спроводна површина има лизгач со чија промена на положба на спроводната површина се менува отпорот на краевите на потенциометарот. Во електрично коло се врзува редно.

Потенциометар
Electronic-Component-Potentiometer.jpg
Типичен едновртен потенциометар
ТипПасивен
Распоред на контактите3
Ел. симбол
Potentiometer symbol Europe.svg (Стандард IEC)
Potentiometer symbol.svg (Стандард ANSI)

Теорија на работаУреди

 
Потенциометар со отпорно оптоварување и еквивалентно коло со постојани отпори.
 
 
 
 ,  ,  , и   .
 

ПоврзаноУреди

Поранешни патентиУреди

  • Carbon track potentiometer, Thomas Edison, 1872
  • Mary Hallock-Greenewalt invented a type of nonlinear rheostat for use in her visual-music instrument the Sarabet (US Patent 1,357,773, 1920)

Надворешни врскиУреди