Гласноговорник

(Пренасочено од Портпарол)

Гласноговорник (или портпарол, од фр. porter носи, parole говор) е говорник од името на други - одговорното лице за контакти и односи со јавноста. Применувани се во големите компании или политички партии, каде што е важно медиумите да се известуваат со единствени информации. Како гласноговорник е избран слаткоречив човек. Главна задача на гласноговорникот е да се создаде добар имиџ на институцијата или дури и личноста која ја застапува.

Гласноговорник
Портпарол на Советот за национална безбедност на САД Шон МекКормак одговара на прашања во Центарот за надворешни работи во Вашингтон
Занимање
Називи Гласноговорник,
Вид Вработување
Надлежности Новинарство, комуникација, политика, односи во јавноста
Опис
Способности Јавен говор, пишување
Сродни занимања односи во јавноста