Портик е трем или пасаж со покрив кој се потпира на столбови непосредно пред влезот на една зграда.

Податотека:Vrsudport.jpg
Портикот на Врховниот суд на САД

Едно од најпознатите портика денес е портикот на Пантеонот во Рим.

Болоња, Италија е место славно по своите бројни портика. Тие се со збирна должна од некои 45 километра аркади, од кои 38 се во центарот на градот. Најдолгиот портик на светот со 3.5 км води од работ на градот до базиликата Свети Лука.

ПоврзаноУреди