Понтски дијалект

(Пренасочено од Понтски јазик)

Понтски грчки — облик на грчкиот јазик оригинално зборуван во областа Понт на јужните брегови на Црното Море, и денес воглавно во Грција и Русија. Луѓето кои го зборуваат овој јазик се Понтски Грци.

Понтски грчки
Ποντιακά, Ρωμαίικα
Застапен воГрција, Русија, Украина, Грузија, Казахстан, Турција, Германија, Холандија
ПодрачјеЈугоисточна Европа
Говорници324.535  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2ine
ISO 639-3pnt
Историја на
грчкиот јазик

(видете исто така: Грчко писмо)
Прагрчки (о. 2000 п.н.е.)
Микенски (о. 1600–1100 п.н.е.)
Старогрчки (о. 800–300 п.н.е.)
Дијалекти:
Еолски, Аркадокипарски, Атички,
Дорски, Јонски
Коински (од о. 300 п.н.е.)
Средновековен (о. 330–1453)
Современ грчки јазик (од 1453)
Дијалекти:
Кападокиски, Кипарски,
Демотски, Грико, Катаревуса,
Понтски, Цаконски, Јевански

Јазичните карактеристики на понтскиот потекнуваат од јонскиот грчки преку коинскиот и византискиот грчки, и содржи многу влијанија од турскиот, а во помала мера и од персискиот и разни кавкаски јазици.

Понтски азбукиУреди

Понтскиот во Грција се пишува користејќи историски грчка правопис, со акценти и надредни знаци: σ̌ ζ̌ ξ̌ ψ̌ за /ʃ ʒ kʃ pʃ/, α̈ ο̈ за [æ ø] (фонолошки /ia io/). Понтскиот во Турција се пишува користејќи ја латиницата според турските правила, а понтскиот во Русија се пишува на каирилица. Во пораните советски времиња понтскиот се пишувал фонетски на грчката азбука, како што е прикажано подолу, користејќи диграфи наместо надредни знаци; [æ ø] се пишувале како ια, ιο.

Грчка азбука Турска азбука Руска азбука МФА Пример
Α α A a А а [a] ρομεικα, romeyika, ромейика
Β β V v В в [v] κατιβενο, kativeno, кативено
Γ γ Ğ ğ Г г [ɣ~ʝ] γανεβο, ğanevo, ганево
Δ δ D d Д д [ð] δοντι, donti, донти
Ε ε E e Е е [e] εγαπεσα, eğapesa, егапеса
Ζ ζ Z z З з [z] ζαντος, zantos, зантос
Ζ̌ ζ̌ J j Ж ж [ʒ] πυρζ̌υας, burjuvas, буржуас
Θ θ TH th ТЬ ть [θ] θεκο, theko, тьеко
Ι ι İ i И и [i] τοσπιτοπον, tospitopon, тоспитопон
Κ κ K k К к [k~c] καλατζεμαν, kalaceman, калачеман
Λ λ L l Л л [l] λαλια, lalia, лалиа
Μ μ M m М м [m] μανα, mana, мана
Ν ν N n Н н [n] ολιγον, oliğоn, олигон
Ο ο O o О о [o] τεμετερον, temeteron, теметерон
Π π P p П п [p] εγαπεσα, eğapesa, егапеса
Ρ ρ R r Р р [ɾ] ρομεικα, romeyika, ромейка
Σ ς S s С с [s] καλατζεπσον, kalacepson, калачепсон
Σ̌ ς̌ Ş ş Ш ш [ʃ] σ̌ερι, şeri, шери
Τ τ T t Т т [t] νοστιμεσα, nostimesa, ностимеса
ΤΖ τζ C c Ч ч [d͡ʒ] καλατζεμαν, kalaceman, калачеман
ΤΣ τς Ç ç Ц ц [t͡ʃ] μανιτσα, maniça, маница
Υ υ U u У у [u] νυς, nus, нус
Φ φ F f Ф ф [f] εμορφα, emorfa, эморфа
Χ χ H h Х х [x] χασον, hason, хасон