Полимерни банкноти

Полимерните банкноти се банкноти направени од полимер од видот на биаксијално ориентиран полипропилен. Таквите белешки вклучуваат многу безбедносни карактеристики кои не се достапни во хартиените банкноти, вклучувајќи ја и употребата на метамерни мастила. Полимер банкнотите траат значително подолго од хартиените белешки, предизвикувајќи намалување на влијанието врз животната средина и намалени трошоци за производство и замена.

Лицето на македонски полимерни банкноти во вредност од 10 денари

Современите полимерни банкноти за првпат биле развиени од страна на Резервната банка на Австралија (РБА), Организацијата за научни и индустриски истражувања на Комонвелтот (ЦСИРО) и Универзитетот во Мелбурн. Прво биле издадени како валута во Австралија во текот на 1988 година, а во 1996 година Австралија веќе целосно се префрлила на полимерни банкноти.

Други земји кои целосно се префрлиле на полимерни банкноти се: Брунеи, Малезија, Канада, Нов Зеланд, Папуа Нова Гвинеја, Романија и Виетнам. Најновите земји што вовеле полимерни банкноти во општ промет се: Обединетото Кралство, Нигерија, Зеленортски Острови, Чиле, Гамбија, Никарагва, Тринидад и Тобаго, Малдиви, Мавританија, Боцвана, Сао Томе, Принсипе и Република Македонија.