Полет Годар (3 јуни 191023 април 1990)[1] била американска филмска и театарска актерка. Таа била голема ѕвезда во студиото Paramount во тек на 40тите години. Била мажена за неколкумина познати личности, вклучувајќи го Чарли Чаплин, Бургес Мередит и Ерих Марија Ремарк. Годар била номинирана за Оскар за најдобра женска улога за нејзината изведба во филмот So Proudly We Hail! (1943).

Полет Годар
PauletteGoddardinSecondChorus.jpg
in Second Chorus (1940)
Роден(а)Марион Полин Леви
ЗанимањеАктерка
Активен1929–1972
СопружникЕдгар Џејмс (1927–1931)
Чарли Чаплин (1936–1942)
Бургес Мередит (1944–1950)
Ерих Марија Ремарк (1958–1970)

НаводиУреди

  1. Сепак има многу недоследности меѓу печатените извори во врска со годината на раѓање на Годар (пр. за време на нејзината смрт, службите во Швајцарија, каде што умрела, ја запишале 1905 како година на нејзиното раѓање, според пописот од 15 април 1910, нејзините родители живееле на Менхетен и се` уште немале децач а на пописот во САД од 1 јануари 1920 фигурира Полет Годар (како Полет Г. Леви), на деветгодишна возраст, која живее со своите родители во Канзас Сити, Мисури.