Покраини во Јужноафриканската Република

Јужноафриканската Република е поделена во девет покраини:

  1. Западен Кејп¹ (Кејптаун)
  2. Северен Кејп (Кимберли)
  3. Источен Кејп (Бишо)
  4. Натал (Питермарицбург²)
  5. Фристејт (Блумфонтејн)
  6. Северозападна (Мафекинг)
  7. Гаутенг (Јоханесбург)
  8. Мпумаланга (Нелспруит)
  9. Лимпопо (Полокване)
Карта на деветте покраини во Јужноафриканската Република.

¹: Принц Едвардовите Острови се јужноафриканска територија која се смета за дел од Западниот Кејп.

²: Питермарицбург и Улунди биле два главни града на Натал од 1994 до 2004 година.