Полокване (порано познат како Питерсбург) е главен град на провинцијата Лимпопо, а воедно и општина во истата провинција.

Улица во Полокване

Општината Полокване опфаќа 3% од целокупната површина на провинцијата Лимпопо, а околу 10% од населението на Лимпопо живее во оваа област.