Пешкопеја

(Пренасочено од Пискупија)

Координати: 41°24′38″ N; 20°15′16″ E / 41.4106° N; 20.2544° E / 41.4106; 20.2544

Пешкопеја (албански: Peshkopi, месно на македонски Пискупија, средновековно име Пресоленград) — град во североисточна Албанија и административен центар на областа Дебар. Се наоѓа на 187 км од главниот град Тирана. Во минатото, па сè до почетокот на XX век, бил населен со значаен број Македонци. Пешкопеја е важен индустриски центар во Албанија. Според податоците од 2004 г. во Пешкопеја живеат околу 14.000 жители. Градоначалник е Илир Кроси, избран во 2003 година.

Пешкопеја