Петко К’нев — македонски револуционер, војвода на Македонската револуционерна организација.

Петко К’нев
Роден 1884
Колибито, Бугарија
Починал 24 август 1907
Белица, Кичевско, Македонија

Животопис

уреди

Петко е роден во Колибито. Завршува основно образование и по задушувањето на Илинденското востание се приклучува на ВМОРО и влегува како четник во внатрешноста на Македонија. Од пролетта 1904 година е четник во кратовскиот војвода Јордан Спасов. Во 1905 година е четник при Иван Наумов Алабакот и учествува во борбата кај Павлешенци.

Во 1906 година е во четата на Георги Сугарев и е еден од преживеаните во масакрот на четата крај Паралово во март 1906 година. Во Велес по наредба на Алабакот го убива шпионот доктор Александар, по успешниот терористички акт е избран да го убие Хилми паша во Скопје, но тоа не се остварува.

На крајот на 1906 година останува во скопскиот војвода Васил Аџаларски со кој во 1907 година се повлекува во Бугарија. Во април во заминување Македонија чета на Тане Николов, и учествува во борбата на Ножот. По Ножот останува во четата на Иван Наумов Алабакот. Се прибирал во регионот, по Конгресот на Битолскиот револуционерен округ на ВМОРО, во Пространската планина е убиен заедно со Алабакот, при предавство во Белица на 11 август 1907 година [1].

Извори

уреди
  1. „Спомени на двама четници на ВМОРО 1904-1908“, „Акшеана 2007“, София, 2008 г.