Петко Златанов Бојчевски ( 1924 во Побожје, Скопско19 април 1946 во Битола) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Петко Бојчевски
Роден 1924
Побожје, Скопско
Починал 19 април 1946
Битола
Почивалиште Побожје, Скопско

Животопис уреди

Основно училиште завршил во родното место, а потоа како и повеќето младинци обработувал земја и се грижел за добитокот. По ослободувањето на Скопје, во ноември 1944 година, стапил во редовите на 8та дивизија на КНОЈ. Бил борец во 2от подотсек на 8та чета. Од воените напори, особено во студената зима 1944-1945 година, Петко тешко се разболел.

Бил на лечење во Битола, но иако млад, тој не ја издржал тешката болест и починал на 19 април 1946 година. Неговот гробно место се наоѓа на селските гробишта, во неговот родно село Побожје.

Наводи уреди

  1. Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив. 1969. стр. 36. На |first= му недостасува |last= (help)