Петар Глигоровски

Петар Глигоровски (Скопје, 3 февруари 1938 - Скопје, 4 декември 1995) — македонски сликар и режисер на анимирани филмови. Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Белград, а анимација специјализирал во Загреб. Тој е еден од водечките претставници на македонската современа анимација. Автор е на првиот македонски анимиран филм „Embrion № M“ во 1971 година[1].

Адам: 5 до 12 (1977)

Наводи уреди

  1. „Македонски колаж во Кинотеката на Македонија“. Утрински Весник. 11 јануари 2007. Посетено на 2010-05-20.

Надворешни врски уреди