Перо Миленкоскимакедонски писател за деца.[1]

Животопис уреди

Миленкоски е роден на 3 септември 1939 година во с. Слепче, Прилепско. Завршил Педагошка академија во Битола. Работел во редакцијата на „Нова Македонија“, како уредник на „Колибри“[2], Член на ДПМ од 1995 година. Автор е на книгите: Најубав ѓердан (поезија, 1970), Има една земја мила (поезија, 1989), Малиот сообраќаец, (поезија, 1990), Детестоп (поезија, 1993). Добитник е на наградата: „Ванчо Николески“ - Битола (II награда).

Наводи уреди

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 158.
  2. НМ (2020-12-29). „Од перото на уредниците на „Колибри": Евгенија Шуплинова, Перо Миленкоски и Наум Попески“. Нова Македонија. Посетено на 2023-11-18.