Перинеен набор

Перинеен набор, меѓуножен набор или перинејно рафе — видлива линија или ткивен набор кај човекот. Линијата се протега во меѓуножјето или перинеумот. Линијата започнува од скротумот, продолжува преку периеумот и завршува во анусот. Рафето исто така се поврзува со линија која почнува од френулумот.

Перинејно рафе
Raphe1 Labels.jpg
Перинејното рафе се протега од пенисот па сè до анусот.
Податоци
Прекурзорурогенитален набор
Назнаки
Латинскиraphe perinei
TAA09.5.00.002
A09.4.01.013
A09.4.03.002
FMAFMA:20244

Кај мажите рафето, како што е напоменато почнува од френулумот и има видлива линија по долната страна на пенисот (пенисно рафе), се поврзува со рафето на скротумот, продолжува во перинеумот и завршува во анусот. Рафето е резултат на фетусниот развоен феномен каде скротумот (развојниот еквивалент на усната кај вагината) и пенисот се спојуваат на средина.

Дополнителни фотографииУреди

ПоврзаноУреди