Македонска пастрмка

Македонска пастрмка
Salmo macedonicus.jpg
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Зракоперки
Ред: Пастрмковидни
Семејство: Пастрмки
Род: Пастрмка
Вид: Македонска пастрмка
Биномен назив
Salmo macedonicus
S. L. Karaman, 1938

Македонската пастрмка (науч. Salmo macedonicus) — риба од семејството на пастрмките (Salmonidae), која го населува горниот тек на реката Вардар, како и нејзините притоки Кадина Река и Треска. Достига тежина до 3  г и моментално не е особено загрозена.

ИзвориУреди