Памперо е тип на ветар кој дува во Јужна Америка. Се јавува помеѓу 30° и 40° гш во пампамите и приморјето на Атлантикот. Дува за време на зимата од правец југозапад. Носи ладно време и бура.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград