Виливавос (шпански: Villivavos) е вид на многу силен и слаповит северен ветар, кој дува од Патагонските планини, каде има поле на антициклон, према областата Магелановиот Проток, каде има појас на циклон. Ветерот дува преку цела година Ветара дува преко целе године.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград