Орла (германски: Orla) — река, долга 35 километри, во источна Тирингија, Германија, десна притока на реката Зале. Нејзиниот извор е близу градот Триптис. Тече западно низ градовите Нојштат на Орла и Песнек. Орла се влева во Зале во Орламинде, 17 километри јужно од Јена.

Орла
Orla
Мост на Орла во Опург
Место Германија, Тирингија
Должина 35 км
Извор источно од градот Триптис
50°54′09″N 10°37′54″E / 50.90242° СГШ; 10.63157° ИГД / 50.90242; 10.63157
Утока Зале кај Орламинде
Слив Елба
Одлив Зале → Елба → Северно Море
Истек
со Фрајенорла мерило[1]
Рекордно низок:     60 л/с (во 20.03.1930)
Просечен низок:    399 л/с
Просечен среден:   1,35 м³/с
Просечен висок: 11,8 м³/с
Рекордно висок:   45 м³/с (во 15.07.1932)
Десни притоки Кребсбах, Гисерлинг, Флосбах
Леви притоки Дирбах, Моске, Тилзе, Кочау
Акумулации Триптис
Паланки Триптис, Нојштат на Орла, Песнек, Орламинде

Наводи уреди

  1. Pegel: Freienorla Auf: hnz.tlug-jena.de