Оренбуршка Област

(Пренасочено од Оренбуршка област)
Оренбуршка Област
Знаме на Оренбуршката Област Грб на Оренбуршката Област
Оренбуршка во Русија
Приволшки федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Приволшки
Површина: 124 000 км2
Население: 2 179 551( 2002)
Главен град: Оренбург
Густина на население: 17.6 жит. на км2
Повикувачки број: 56

Оренбуршка Област (руски:Оренбу́ргская о́бласть) е федерална област во Русија. Административен центар е градот Оренбург.